4 porady, jak stosować bezglutenową kaszę gryczaną

Kasza gryczana jest produktem bezglutenowym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby uczulone na gluten. Kasza gryczana to wspaniałe źródło błonnika, białka oraz składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas i cynk. Jest również bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak kwercetyna, kaempferol i rutyna.

Być może słyszałeś o korzyściach płynących z gryki, ale czy wiedziałeś, że jest to żywność bezglutenowa? Gryka to mała roślina należąca do rodziny Polygonaceae. Z jej nasion wytwarza się mąkę do wyrobu ciast, chlebów i ciastek. Kaszę możesz wykorzystać do przygotowania kasz i sałatek. Ponadto grykę możesz wykorzystać do przygotowania naleśników, ciasteczek, muffinek i makaronów.

Jeśli masz alergię na gluten, to nie możesz spożywać pszenicy w żadnej postaci. Gluten jest białkiem występującym w ziarnach, w tym w pszenicy, jęczmieniu i życie.

Oto 4 najlepsze wskazówki, jak używać bezglutenowej kaszy gryczanej.

1. Unikaj alergii na pszenicę

Osoby z alergią na pszenicę muszą unikać tej żywności, ponieważ zawiera ona gluten. Musisz skonsultować się z lekarzem, aby wiedzieć, czy jesteś uczulony na ten pokarm, czy nie.

2. Unikaj problemów z trawieniem

Jest to jedna z najlepszych wskazówek dotyczących stosowania bezglutenowej kaszy gryczanej. Gryka jest bogatym źródłem błonnika, białka i minerałów. Jeśli masz problem z trawieniem to lepiej unikać tego jedzenia.

3. Trzymaj się z dala od przetworzonej żywności

Musisz trzymać się z dala od wszystkich przetworzonych pokarmów, ponieważ zawierają one wiele dodatków. Powinieneś skupić się na spożywaniu naturalnej i organicznej żywności.

4. Przygotuj zdrowe przekąski

Możesz użyć bezglutenowej kaszy gryczanej do zrobienia zdrowych przekąsek. Możesz dodać tę żywność do smoothies, zup i sosów sałatkowych.

Wnioski:

Jest to kompletny przewodnik po wykorzystaniu bezglutenowej kaszy gryczanej. Wskazówki pomogą Ci uzyskać to, co najlepsze z tej pysznej i pożywnej żywności. Możesz również użyć tej żywności do zrobienia zdrowych i pożywnych przekąsek.