Masz ogromną miskę czosnku? Czy szukasz najlepszych sposobów, aby zachować świeży czosnek? Jeśli tak, to oto kilka wskazówek, jak kisić czosnek, które pokochasz, aby spróbować.
Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania artykułów spożywczych i nadal jest to jeden z najłatwiejszych i wygodnych sposobów. Jeśli chodzi o czosnek, możesz zachować świeży czosnek, stosując się do różnych sposobów.
Oto najlepszy sposób na konserwację świeżego czosnku:
Weź świeży czosnek i gotuj go w naczyniu przez 5 do 10 minut. Po ugotowaniu czosnku, wyjmij go i odcedź wodę. Teraz dodaj olej do czosnku i pozwól mu się moczyć przez 15 minut. Po 15 minutach przełóż go do szklanego słoika. Przykryj go octem i szczelnie zamknij. Czosnek pozostanie w doskonałym stanie nawet przez 2 miesiące.
Inne sposoby na konserwację świeżego czosnku to:
Weź dużą miskę i dodaj do niej sól i dobrze wymieszaj. Dodaj do niej rozgnieciony czosnek. Teraz przykryj miskę pokrywką. Pozwól, aby pozostała przez 24 godziny. Rano dobrze wymieszaj i ponownie przykryj pokrywką. Pozostaw na słońcu przez 6 godzin. Jeśli obawiasz się słońca, to możesz użyć ciepłego piekarnika zamiast słońca.
Przełóż zmiażdżony czosnek do szklanego słoika. Dodaj do niego ocet i olej. Włóż go do lodówki na 24 godziny. Czosnek będzie gotowy do spożycia.
Wnioski:
Jeśli szukasz najlepszych sposobów na konserwację świeżego czosnku, to trafiłeś we właściwe miejsce. Podzieliłam się z Tobą również dwoma najlepszymi sposobami na zachowanie czosnku, ale jeśli masz jakieś inne pomysły, podziel się nimi z nami.